Menu

Praktische zaken

Verjaardag en trakteren

Verjaardag
De verjaardag van uw kind wordt bij ons ook gevierd (tenzij u of uw kind dit uitdrukkelijk niet wenst). Dit doen wij in de groep waar uw kind is ingedeeld.
Op ons kinderdagverblijf is dat in de ochtend. Voor de schoolkinderen is dat direct na binnenkomst tijdens het eerste drink- en eetmoment. Uw kind wordt toegezongen. Vervolgens mag een van de overige kinderen uw kind een cadeautje namens het kindercentrum overhandigen.
Wij verzoeken u vooraf met ons contact op te nemen op welke dag de verjaardag gevierd zal worden.

Trakteren
Indien u uw kind een traktatie mee wilt geven adviseren wij u het volgende:

 • Graag vooraf opvragen hoeveel kinderen aanwezig zullen zijn.
 • Wilt u rekening houden met het feit dat Kindercentrum ZieZoo, maar ook vele ouders, liever verantwoorde traktaties zien? Ook zijn er soms kinderen bij met allergieën die geen snoep mogen. Ontbreekt u even inspiratie, kijk op Internet of neem contact met ons op. Helaas wordt toch vaak veel/uitsluitend snoep uitgedeeld, in dat geval geven wij de traktatie aan de kinderen voor thuis mee opdat de ouders kunnen beslissen of dit opgegeten mag worden.

Feesten

Op diverse momenten zult u als ouder uitgenodigd worden om feesten of andere activiteiten bij te wonen. Te denken valt aan Sinterklaas, kerst, zomer uitstapje e.d. Op dergelijke momenten nodigen wij ook vaak extra kinderen uit (die op die weekdag geen opvang genieten). Wij vertrouwen op uw begrip dat ons team het op deze momenten extra druk heeft met deze activiteit en niet alle ouders en hun “extra” kinderen kan begeleiden.
Wij verzoeken u dan ook de verantwoordelijkheid voor uw kind te nemen op dergelijke momenten. Wilt u zelf zorgdragen voor zaken zoals toiletbezoek, gedrag en veiligheid van uw kind, eten en drinken (voor zover niet door ons team verzorgd) etc. Uiteraard zal ons team uw kind begeleiden indien uw kind deelneemt aan een bepaalde kinderactiviteit die door ZieZoo wordt uitgevoerd.
Bij feesten e.d. zullen wij u altijd tijdig uitnodigen ofwel via de nieuwsbrief ofwel via een aparte mailing. Houdt de Belangrijke data op de homepage van onze website in de gaten. Meestal verzoeken wij u uw aanwezigheid aan te geven. Dit is voor ons van belang voor de planning, eventuele cadeaus etc. Wilt u a.u.b. uw reacties zo spoedig mogelijk aan ons melden. Dat kan vaak ook via de link achter de Belangrijke data. Indien van toepassing verzoeken wij u dergelijke activiteiten of meldingen ook door te nemen met de tweede ouder/verzorger.
Op de uitnodiging vermelden wij ook een tijd. Wij verzoeken u op tijd te komen.

Kleding

Jassen worden opgehangen aan de garderobe buiten de groepsruimte. Hiertoe kan gebruikt worden gemaakt van luizencapes (bugbags). Elk kind heeft dan een eigen cape.
Tassen worden aan of bij de garderobe gehangen. In het centrum wordt gebruik gemaakt van binnenschoenen. De buitenschoenen worden buiten de groepsruimte uitgetrokken. Als de kinderen bij het ophalen de schoenen weer aantrekken, komen zij niet meer de groepsruimte in. Houdt u als ouder ook rekening met het betreden van onze groepsruimte?

Uw kind heeft in ons centrum een eigen plek waarin overige kleding en binnenschoenen worden opgeborgen.

Voor activiteiten binnen en buiten op de dag zelf meegeven:

 • regenjas of regenpak (of zorgen dat uw kind bij (KANS OP) regen altijd een regenjas mee heeft!)
 • laarzen meegeven bij slecht weer en kans op regen of schoenen die goed tegen regen bestand zijn
 • Indien het kind geen gemakkelijke schoenen aanheeft ook sportschoenen voor buiten
 • gemakkelijke kleding voor sport of excursies (bijv “oud” trainingspak)
 • (extra kleding voor “ongelukjes”)

Tijdens vakanties verzoeken wij u mee te geven:

 • goed stevig schoeisel, geschikt voor een wandeling, spelen, e.d. Geen slippers (extra meegeven mag). Let op het weertype.
 • reservekleding bij activiteiten waar de kinderen nat of vuil kunnen worden
 • regenkleding/laarzen, zie boven
 • zomervakantie (of zwem/wateractiviteiten): zwemkleding + handdoek (+ slippers), zonnebrandcrème

Indien wij niet voldoende ruimte in ons centrum hebben om deze extra kleding achter te laten, verzoeken u met het weer rekening te houden en uw kind hiertoe geschikte kleding aan of mee te geven.
Met name voor kinderen die meerdere weekdagen bij ons verblijven, is het erg fijn als er geschikte kleding op ons centrum ligt.

Binnenschoenen
Wij zorgen zelf voor binnenschoeisel (sportschoentjes of sloffen, afh van locatie en vloer) voor uw kind. Voor aanvang van opvang verzoeken wij u de schoenmaat op te geven. Na verloop van tijd nemen wij zelf de maat op en vervangen wij deze schoentjes.
Mocht u andere binnenschoenen prefereren, verzoeken wij u die zelf te verzorgen uiterlijk op de eerste dag van de opvang.
De binnensportschoentjes zijn van belang voor de veiligheid van uw kind. Uit hygiënische overwegingen en omdat wij op de vloer van onze ruimte geen buitenschoenen gebruiken, trekken de kinderen in het centrum hun schoenen uit. Door de binnenschoentjes kunnen zij niet uitglijden, krijgen geen vieze sokken en behouden warme voeten. Het voorkomen van eventueel uitglijden is opgenomen als maatregel in onze risico inventarisatie van de GGD waarbij de binnenschoenen als standaardprocedure gelden.

Regenkleding
Ons beleid is er op gericht zoveel mogelijk met de kinderen naar buiten te kunnen gaan. Dit is zeker het geval bij mooi weer maar ook als het weer iets minder is, willen wij bepaalde activiteiten ook buiten kunnen doen. Dit kan bijvoorbeeld ook een wandeling naar een activiteit op een externe locatie betreffen (bijvoorbeeld museumbezoek).
Indien uw kind regenkleding mee heeft, en regenbestendig schoeisel, kunnen wij uw kind beter beschermen tegen een eventuele regenbui.

Extra kleding
Een extra trainingspak of andere gemakkelijke kleding is gewenst voor bijvoorbeeld sportactiviteiten maar kan ook heel handig zijn als de kleding van uw kind door omstandigheden beter omgewisseld moet worden (denk aan een plotselinge regenbui, buiten te vies geworden, een “ongelukje”).

Uitlenen
Indien uw kind geen reservekleding heeft, zullen wij proberen om passende reservekleding van ons centrum aan te trekken. Wij verzoeken u om deze kleding zo spoedig mogelijk doch in elke geval binnen 2 weken, gewassen, weer bij ons in te leveren.
Het is helaas onze ervaring dat veel van de door ons meegegeven reservekleding niet wordt geretourneerd. Daarom verzoeken wij u als ouder bij het ophalen van uw kind te tekenen voor het meegeven van de betreffende reservekleding. Indien de kleding niet binnen de inlevertermijn wordt geretourneerd, zullen wij de kosten hiervan via uw maandelijkse factuur doorberekenen (ook als de ouder niet voor deze kleding heeft getekend). Wij berekenen hiervoor:

 • ondergoed, sokken (per paar), etc. per item € 5,-
 • broek, trui, blouse, muts, sjaal, etc. per item € 7,50
 • ZieZoo kinder trainingspak (broek en jas) € 25,-
 • jas, regenkleding, laarzen, (sport)schoenen, etc. per item € 15,-

Uitstapjes

Tijdens de opvang maken wij uitstapjes. Tijdens uitstapjes dragen de kinderen altijd een herkenbaar gekleurd (ZieZoo) t-shirt of veiligheidsvestje en eventueel pet alsmede ons telefoonnummer via een polsbandje. Dit telefoonnummer is doorgeschakeld naar de mobiele telefoon van de begeleider. Uit veiligheidsoverwegingen is de naam van het kind niet zichtbaar op (de kleding van) het kind.

Bij uitstapjes, waarbij hulp vanuit ons kindercentrum niet direct kan worden geboden, wordt altijd een rugzak meegenomen met daarin EHBO/beten en steken materialen enz.
Onze medewerkers nemen buiten het centrum altijd mobiele ZieZoo telefoons mee.

Vervoer

Vaak is het goed mogelijk, gezien de afstand, met de kinderen lopend van en naar school of activiteiten te gaan. Ook is dit regelmatig het geval voor uitjes. Mocht lopen geen optie zijn dan zetten wij andere vervoersmiddelen in.

Busje/auto
Bij het halen en brengen van kinderen kunnen wij eventueel een auto of busje inzetten. Ook voor uitstapjes kunnen wij gebruik maken van autovervoer. Wij houden rekening met de wettelijke eisen, gebruiken zitverhogers indien van toepassing en uiteraard zitten alle kinderen op een aparte stoel met gordel. Wij hanteren een rustig beleid t.a.v. het vervoer en laten kinderen veilig in- en uitstappen.
ZieZoo verzorgt zelf het ophalen van kinderen op school met vaste begeleiders, herkenbaar aan onze bedrijfskleding.

American Schoolbus
ZieZoo heeft een eigen oldtimer schoolbus. Hiermee kunnen wij leuke uitstapjes maken met meerdere kinderen tegelijk. Deze bus wordt bestuurd door een gediplomeerde chauffeur en is uitgerust met gordels.

Openbaar vervoer
Indien openbaar vervoer voor uitjes geschikter is, zullen wij hiervan gebruik maken. Ook dit zullen wij met voldoende begeleiders doen en zo veilig mogelijk. Jongste kinderen zullen wij zo veel mogelijk met de auto of bijv. bakfiets vervoeren.

Fietsen
Kinderen die naar school fietsen en hun fiets mee moeten nemen naar ZieZoo kunnen dit alleen ’s middags na schooltijd doen. Tussen de middag is er te weinig tijd om de fietsen mee te nemen. De fietsen worden aan de hand meegenomen. De fiets kan worden gestald op ons schoolplein, in de daarvoor bestemde fietsenrekken. De sleutel kan worden afgegeven aan de leiding die deze op een veilige plek opbergt.

Kinderen die fietsend opgehaald of gebracht moeten worden (bijv. gymlocatie), dus onder begeleiding van ZieZoo fietsen, worden geacht over een deugdelijke fiets te beschikken met juiste fietsverlichting. Ook moeten zij over een goedgekeurde (CE keurmerk) helm beschikken die tijdens het fietsen gedragen moet worden. ZieZoo draagt zorg voor een veiligheidsvestje. Het niet dragen van een helm of vestje heeft tot consequentie dat wij dit vervoer kunnen weigeren en/of niet aansprakelijk zijn voor opgelopen letsel.

Indien wij bij uitjes bij de oudere kinderen besluiten met de fiets te gaan, zult u van ons van te voren nader worden geïnformeerd. Ook dan zullen wij de veiligheidseisen in acht nemen. Uiteraard houden wij rekening met een zo veilig mogelijke route en voldoende begeleiders. Veilig fietsen in het verkeer vinden wij passen in de voorbereiding op het later verantwoord zelfstandig kunnen fietsen.

Parkeren

Let u op of in de (directe) omgeving van uw kindercentrum een vergunningsbeleid geldt.

Fiets parkeren: in alle gevallen geldt dat u zelf de verantwoording en het risico heeft over het stallen van uw fiets alsmede die van uw kind.

Intake en wennen

Informatie aan ouders geven wij via informatie ochtenden. Op die momenten mag het kind ook mee komen en is er gelegenheid om begeleid kennis te maken met ons kindercentrum en kan er gespeeld worden.

Intake en wennen
Vanzelfsprekend is er ruimte aanwezig voor vragen en opmerkingen van ouders. Wanneer ouders besluiten om hun kind te plaatsen vindt er voor aanvang van de opvang een intakegesprek plaats. Tijdens dat gesprek is er nog volop ruimte voor vragen van ouders en kunnen zij informatie over het kind geven. Er uitgebreid ingegaan op specifieke kenmerken en gewoonten van het kind. Tevens worden er praktische zaken besproken.

Ook worden er afspraken gemaakt over de wenperiode. Op die manier kunnen kinderen en ouders vertrouwd raken met het kindercentrum. Gezien de leeftijd en het feit dat zij ZieZoo al kennen, is 1 moment vaak genoeg. Indien de ingangsdatum van de opvang net na een schoolvakantie valt, raden wij ouders aan te starten in die vakantie (1 of meerdere dagen). Vakantie dagen zijn namelijk hele geschikte dagen om te wennen. Omdat er geen school is, is er meer tijd, het zijn uitermate ontspannen dagen. Er staan ook leuke activiteiten op het programma waaraan het kind makkelijk mee kan doen. Er zijn op deze dagen meestal meer teamleden aanwezig en het kind leert zo iedereen kennen. Als het kind dan met school start, dan hoeft het alleen nog te wennen aan school. Dat maakt de overgang makkelijker. Ook kent het kind reeds het teamlid dat het kind uit school ophaalt.

Zusjes en broertjes

Kinderen worden ingedeeld in verticale groepen van meestal maximaal 3 jaar leeftijdsverschil. Elke groep heeft een eigen groepsruimte en activiteiten afgestemd op de leeftijd.
Dat betekent niet dat kinderen van verschillende leeftijden elkaar niet zien of niet met elkaar spelen. Ook t.a.v. bepaalde activiteiten of uitstapjes kunnen leeftijdsgroepen gecombineerd worden.

Indien realiseerbaar krijgen broertjes of zusjes voorrang bij plaatsing. Het is mogelijk dat broertjes en zusjes samen op de groep spelen. Zo leren de kleine kinderen van de groten en de grote kinderen leren rekening te houden met de kleintjes. De opvang benadert op die manier zoveel mogelijk de thuissituatie.

Vriendjes

Vriendjes (van school) kunnen bij elkaar in 1 groep zitten. Alhoewel het voor kind en ouder een prettige gedachte kan zijn dat kinderen elkaar al kennen, is het in de praktijk voor kinderen geen noodzakelijk houvast. Kinderen maken zelf vriendjes of dit nu op school of op het kindercentrum is. Indien vriendjes teveel naar elkaar toetrekken en daardoor storend gedrag in de groep vertonen, zal daarop passende actie worden ondernomen.

Vriendje mee
Indien uw kind een vriendje of vriendinnetje, dat geen opvang geniet op ZieZoo, mee wil nemen raden wij u aan contact op te nemen met uw vestigingsmanager. In principe is dit niet standaard en structureel mogelijk. Het kan zijn dat het toch een enkele keer mogelijk is, als de bezetting van de groep een extra kind toelaat. Het kan zijn dat daarvoor extra kosten worden berekend, pleegt u dus vooraf even overleg voor alle duidelijkheid.

Kids Golfweken 2018

Ben jij tussen de 7 en 14 jaar? Doe dan mee met onze Kids Golfweek! Een week met veel plezier en waa...

Keurmerk TSO

ZieZoo verzorgt ook tussenschoolse opvang. Tussen de middag verzorgen wij een lunch en activiteiten....

23 aug:
Alle - ZieZoo Kamp 2018 (lynxen & rangers)
24 aug:
Alle - ZieZoo Kamp 2018 (kittens, lynxen & rangers)
24 aug:
Alle - ZieZoo familie BBQ
01 sep:
Alle - ZieZoo op Bieslanddagen zaterdag
02 sep:
Alle - ZieZoo op Bieslanddagen zondag
09 sep:
Alle - ZieZoo Kidsrun 600 m of 2 km (Oostland halve marathon)
14 okt:
Alle - Familie herfstwandeling
08 dec:
Alle - Regiofinale 2018 (jr) First Lego League