Eten en drinken

Op onze website kunt u meer lezen over ons voedingsbeleid.

Ontbijt
Elke dag een gezond ontbijt is van belang.
Komt uw kind naar onze Vroege Vogelopvang (KDV)? Dan krijgt uw kind van ons een ontbijt. Dit kan een boterham zijn, pap of een fles voeding. Deze maaltijd is in het tarief opgenomen.
Komt uw kind naar onze Voorschoolse opvang (BSO)? Dan krijgt uw kind van ons een ontbijt. Dat kan een boterham zijn, pap, yoghurt of cornflakes (in overleg met u en de kinderen zorgen wij voor dit ontbijt). Ook deze maaltijd is inbegrepen in het tarief. Houdt u er rekening mee dat wij voldoende tijd voor deze maaltijd moeten hebben voordat wij uw kind naar school brengen. Kinderen die ontbijten moeten daarom uiterlijk half 8 bij ons binnen zijn.

Wij gaan er van uit dat onze overige kinderen thuis volwaardig ontbijten.

Lunch
KDV: Op het kinderdagverblijf bieden wij standaard een warme maaltijd aan. Dit is een maaltijd die qua voedingswaarde is afgestemd op de leeftijd. Zo wordt er ook rekening gehouden met beperkt zout. Deze maaltijden worden bezorgd door het bedrijf Lekker en Vers of door ons zelf gemaakt. Dat kan per centrum verschillen. Wij hanteren een menucyclus opdat de verschillende menu items gevarieerd over de weekdagen geserveerd worden. De kinderen eten gezamenlijk en onder begeleiding aan gezellig gedekte tafels. Het menu ligt ter inzage bij de oudertafel. Mocht uw kind echt iets niet lusten zullen wij een gepast alternatief aanbieden.

BSO: Het kan zijn dat ZieZoo voor uw kind de tussenschoolse opvang verzorgt. Wij serveren dan een verantwoorde lunch inclusief drinken. Krijgt uw kind van u eten en drinken mee omdat uw kind via school luncht? Wilt u dan a.u.b. met de leerkracht en/of uw kind afspraken maken zodat wij er van uit kunnen gaan dat uw kind goed gegeten heeft. Uw kind krijgt tijdens de naschoolse opvang van ons een tussendoortje en drinken, maar wij zullen niet de broodtrommel controleren. Wij willen voorkomen dat kinderen teveel tussendoortjes moeten krijgen om de gemiste lunch te compenseren.

Tanden poetsen na het eten behoort tot de mogelijkheden. Xylithol kauwgom kunnen wij niet toestaan (niet te controleren).

Avond eten
's Middags bieden wij een tussendoortje aan. Houdt u er rekening mee dat het tussendoortje aan het einde van de middag niet de avondmaaltijd vervangt noch de eetlust daartoe in de weg mag staan. Wilt u liever dat uw kind aan het einde van de dag bij ons een maaltijd nuttigt, spreekt u dat dan door met uw teamcaptain. U kan dit incidenteel en/of structureel aanvragen.
Deze maaltijd kan voor de kinderen op het KDV een broodmaaltijd betreffen.
Op de BSO kunt u mogelijk een warme maaltijd afspreken. Overlegt u met uw locatie wat de mogelijkheden daartoe zijn. Dit kan per centrum verschillen.

Tussendoortjes

KDV
In de ochtend zullen wij gevarieerd fruit en groente aan de kinderen serveren. Dit kan variëren van banaan, appel, komkommer, paprika, meloen, tomaatjes, aardbeien, meloen, etc. We drinken hierbij water of lauwe thee.
Fruithapjes worden door ons vers gemaakt. In de middag krijgen de kinderen crackers, koekjes, soepstengel, rijstwafel, toast met smeerkaas, blokjes kaas, plakje worst of rauwkost met daarbij vruchtensap of water. Houdt u er rekening mee dat het tussendoortje aan het einde van de middag niet de avondmaaltijd vervangt noch de eetlust daartoe in de weg mag staan. Afhankelijk van het dagritme kunnen de tussendoortjes aangeboden worden.
BSO
Na school krijgen de kinderen een tussendoortje aangeboden. Iets te eten en te drinken. Tussendoor is er altijd voldoende water om de dorst te lessen. Aan het einde van de dag zijn kinderen vrij om te drinken of een tussendoortje te nuttigen. Ons beleid is dat wij met name bij de oudere kinderen aan het einde van de dag de kinderen niet uit hun activiteit halen als zij daar nog lekker mee bezig zijn. Zij mogen zelf bepalen wanneer zij iets willen drinken of eten. Bij de jongere kinderen letten wij op dat zij voldoende drinken en hanteren wij een gezamenlijk tafelmoment. Op dat moment kunnen wij ook de middag met hen bespreken.

Ons beleid is om verantwoorde voeding aan te bieden, maar niet op een strenge manier. Dat houdt in dat wij tijdens verjaardagen of andere feestelijke aangelegenheden, tijdens vakanties, kinderkoken enz. ook wel gezellig koekjes, pepernoten en ander lekkers presenteren. Mede op verzoek van ouders gaan wij daar niet te ruimhartig mee om.

Dranken
Kindercentrum ZieZoo is geen voorstander van zoete dranken. Wij serveren daarom liever water, vers sinaasappelsap, melk, lauwe thee, aangelengde limonade (zonder toegevoegde suikers), etc. De kinderen mogen altijd water vrij nemen zodat zij nooit dorst hoeven te hebben.

Voor de jongste kinderen is er Nutrilon 1 en 2 aanwezig. Heeft uw kind een andere voeding, overlegt u dan met ons wat het beste is om te doen. Na Nutrilon 2 gaan wij over op reguliere drank en voeding. Wenst u opvolgmelk Nutrilon 3, dan dient u dat zelf mee te geven.

Dieet, allergie en religie
Wij houden uiteraard rekening met een eventueel dieet of allergie, alsmede met eventuele religieuze wensen. Neemt u in dat geval vooraf contact met ons op. Wij hanteren het uitgangspunt dat wij zo veel mogelijk inspelen op deze wensen mits het voor ons realiseerbaar. Mocht dit niet het geval zijn, proberen wij altijd met u tot een oplossing te komen.

Voedselveiligheid
Onze keuken en onze procedures zijn zo opgesteld om op een zo hygiënisch mogelijke wijze, conform de hygiënecode, te kunnen werken. Van de kinderen verwachten wij ook de nodige hygiëne zoals het wassen van de handen voor het aan tafel gaan. Wij leren hen ook andere hygiënemaatregelen zoals een apart botermesje e.d. Wij verwachten dat u op ons centrum om hygiëne redenen niet onze keukenruimte in loopt.

Verjaardag en traktaties

De verjaardag van uw kind wordt bij ons ook gevierd (tenzij u of uw kind dit uitdrukkelijk niet wenst). Dit doen wij in de groep waar uw kind is ingedeeld.
Op ons kinderdagverblijf is dat in de ochtend. Voor de schoolkinderen is dat direct na binnenkomst tijdens het eerste drink- en eetmoment. Uw kind wordt toegezongen. Vervolgens mag een van de overige kinderen uw kind een cadeautje namens het kindercentrum overhandigen.
Wij verzoeken u vooraf met ons contact op te nemen op welke dag de verjaardag gevierd zal worden.

Indien u uw kind een traktatie mee wilt geven adviseren wij u het volgende:

  • Graag vooraf opvragen hoeveel kinderen aanwezig zullen zijn.
  • Wilt u rekening houden met het feit dat Kindercentrum ZieZoo, maar ook vele ouders, liever verantwoorde traktaties zien? Dat betekent geen zakje chips of snoep. Ook zijn er soms kinderen bij met allergieën die geen snoep mogen. Ontbreekt u even inspiratie, kijk op Internet of neem contact met ons op. Helaas wordt toch vaak veel/uitsluitend snoep uitgedeeld, in dat geval geven wij de traktatie aan de kinderen voor thuis mee opdat de ouders kunnen beslissen of dit opgegeten mag worden.