icon-purple-z

Coronavirus in Nederland

Vanavond is bekend geworden dat een patiënt in Nederland (Tilburg) besmet is geraakt met het coronavirus.

Welke informatie wordt op dit moment gegeven door virologen, de GGD en het RIVM:

 • Er is geen aanwijzing dat baby's en jonge kinderen meer vatbaar zijn voor het virus. Op basis van de meldingen lijkt het vooral volwassenen vanaf 35 jaar te betreffen. Oudere mensen en mensen met een verminderde weerstand zijn het meest kwetsbaar.
 • Het virus lijkt niet gevaarlijker dan het gewone griepvirus (je wordt gemiddeld genomen niet zieker, geen grotere kans op overlijden). Verschil is echter dat dit virus zich enorm snel verspreidt, over de gehele wereld, en dat het virus nooit eerder in de mens is gebleken. Dat betekent dat je meer kans hebt om ziek te worden, als je in aanraking komt met het virus aangezien je immuunstelsel hier nog geen afweerstoffen voor heeft kunnen ontwikkelen.
 • Het dragen van mondkapjes acht men weinig zinvol, zeker als je zorgt dat je een afstand houdt van minimaal 1 meter. Alleen als je in een omgeving verblijft waar mensen het/een virus bij zich dragen of als jij het virus draagt en dus mensen kan besmetten. Mocht het virus op het mondkapje komen, dan raak je het makkelijk aan met je handen als je het kapje af doet. Dus moet je altijd daarna je handen wassen, anders is de kans op besmetting juist groter. Raak daarna nooit je gezicht aan.
 • Het virus wordt verspreid door mensen die besmet zijn, én die hoesten/niezen. Het overleeft maar heel kort hier buitenom (dus niet via pakketjes e.d.)

Tips RIVM

Wat kun je doen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen? Het RIVM geeft het volgende advies:

De belangrijkste maatregelen die mensen kunnen nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zijn heel simpel. Deze maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen.

Het zijn:

 • Was je handen regelmatig
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
 • Gebruik papieren zakdoekjes

Vragen en antwoorden nieuw coronavirus

Wilt u meer weten over het coronavirus? Op de website van het RIVM vindt u vragen en antwoorden. Kijk op de volgende link.

Onderstaande informatie is van 27-2-2020. Deze informatie kan veranderd zijn als u dit bericht later leest, kijkt u voor de zekerheid dus op de website van het RIVM. Zo weten we dat ondertussen het coronavirus ook in Nederland is geconstateerd.

Wanneer heb je kans op het nieuwe coronavirus (COVID-19)?

Als je in Nederland verkouden bent of longklachten hebben, hoef je je meestal geen zorgen te maken dat je het nieuwe coronavirus hebt. De kans is veel groter dat je gewoon griep hebt of een ander verkoudheidsvirus.

Neem telefonisch contact op met je huisarts of de lokale GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst als je:

 • Koorts hebt met luchtwegklachten (hoesten of kortademigheid)
 • En de afgelopen twee weken in een land/regio geweest bent met wijdverspreide verspreiding van het coronavirus:China (inclusief Hong Kong, Macau en Taiwan)
  Singapore
  Zuid-Korea
  Iran
  Italië: de gemeenten Codogno, Sesto Cremonese, Pizzighettone, Soresina, Sesto S.G., Pieve Porto Morone, Casalpusterlengo, Castiglione d'Adda, Fombio, Maleo, Somaglia, Bertonico, Terranova dei Passerini, Castelgerundo en San Fiorana (regio Lombardije) en V’o Euganeo, Mira (regio Veneto)
 • Of de afgelopen twee weken contact hebt gehad met een patiënt met het nieuwe coronavirus.

De huisarts overlegt met de GGD of onderzoek naar het nieuwe coronavirus nodig is.

Wat doen we bij ZieZoo?

We houden de berichtgeving goed in de gaten. We volgen de richtlijnen van de GGD en het RIVM.
Wat doen we verder?

We hebben standaard al een beleid op Veiligheid en Gezondheid. In ons gezondheidsbeleid maken wij jaarlijks een risico inventarisatie. We hebben huisregels of acties om deze risico's te beperken. We werken met jonge kinderen, in ons centrum verblijven meerdere kinderen. In een groep is er altijd meer kans op besmetting. Dat kan dus ook een gewone verkoudheid zijn. Voor zowel de kinderen als de medewerkers.

We letten erop dat kinderen hun handen wassen. Dat doen we na toiletbezoek en voor het eten en drinken.
Medewerkers doen dit ook. En voordat zij voedsel gaan bereiden.
Handenwassen moet grondig, 20 seconden, alle vingers en nagels, beide kanten van de handen.
We drogen onze handen met papieren handdoekjes of we zorgen dat er een schone handdoek hangt die we elke dag op de dag regelmatig vervangen.

We leren de kinderen hoe ze moeten niezen of kuchen. Doe dat in de binnenkant van je elleboog. Dat is niet alleen bij dit virus van belang, dat is altijd van belang. Zo voorkom je dat je je omgeving besmet. Wel je kleding wassen daarna. Of gebruik papieren zakdoekjes.

Verder kunt u er van op aan dat wij goed letten op de hygiëne in het algemeen, zoals bij het verschonen van de baby's en dreumessen.

Heeft u vragen over dit onderwerp? Stel ze gerust aan uw teamcaptain!

Wat kunt u doen?

Het is verstandig om de hygiëne tips ook zelf goed op te volgen.
Bent u of uw kind aan het hoesten, niezen en heeft u koorts? Neem contact op met uw huisarts. De arts kan een test bij u doen en binnen 24 uur krijgt u de uitslag. Is dat bij u, uw kind het geval, bericht u ons dan zsm. Ook als er nog geen uitslag is.

De incubatietijd van het virus is gemiddeld 5 tot 7 dagen. Daarom worden mensen die in de omgeving van een besmetting zijn 14 dagen in quarantaine geplaatst. Mocht het zo zijn dat u de "verkoudheid" niet vertrouwt, en uw huisarts geen test kan of wil afnemen, blijf dan thuis of houdt uw kind thuis. Als na een of twee weken de ziekte zich niet heeft geopenbaard, kan het gewone leven weer door gaan.

Twijfelt u? Overleg dan met ons wat u het beste kan doen.