Wij gebruiken cookies. Akkoord
icon-purple-z

Mazelen

Wellicht heeft u het een en ander al gelezen in het nieuws betreffende een besmetting met mazelen op een kinderdagverblijf in Den Haag.
In het betreffende kinderdagverblijf zijn drie kinderen besmet en bij een vierde kind is er sprake van een serieuze verdenking. Dit heeft de GGD bevestigd. De GGD heeft vrijdag jl. alle huisartsen, jeugdartsen en spoedposten in Den Haag een brief gestuurd om hen in te lichten over de mazelenuitbraak. Ook ouders van de kinderen op het betreffende kinderdagverblijf zijn op de hoogte gebracht. In het kindcentrum zijn ook briefjes opgehangen om bezoekers te waarschuwen. Kinderen die tijdens de besmettelijke periode met de patiënten in contact zijn geweest worden gecontroleerd, en waar mogelijk alsnog gevaccineerd of behandeld met anti-stoffen.

Symptomen mazelen
Volgens de site van het RIVM is mazelen is één van de meest besmettelijke ziekten die er bestaan en wordt het veroorzaakt door het mazelenvirus. Het RIVM meldt de volgende ziekteverschijnselen, zodat u weet waar u op moet letten:

Mazelen begint met koorts, hoesten, neusverkoudheid en oogontsteking. Zo’n twee tot vier dagen later ontstaan er rode vlekjes. Het mazelenvirus kan ook middenoorontsteking en diarree veroorzaken, en in ernstige gevallen longontsteking, stuipen of hersenontsteking. Jonge kinderen, volwassenen en mensen met een verminderde afweer, hebben een groter risico ernstig ziek te worden als zij mazelen oplopen dan gezonde kinderen op de basisschoolleeftijd.

Heeft u vragen over het bovenstaande dan kunt u zich wenden tot de clustermanager van de locatie van uw kind. U kunt ook de website van het RIVM raadplegen: https://www.rivm.nl/mazelen