icon-purple-z

Pedagogische uitgangspunten

We vinden het heel belangrijk dat kinderen ZieZoo ervaren als een plaats waar ze zich veilig, vertrouwd en ontspannen voelen. Waar ze kunnen groeien met plezier en zich optimaal kunnen ontwikkelen. Het pedagogisch beleid van ZieZoo is geïnspireerd door de visies van Pikler, Maria Montessori en Loris Malaguzzi. Dit komt tot uiting in ons pedagogisch handelen, het activiteiten aanbod, onze huiselijke en tevens uitdagende omgeving.
Ouders kunnen het volledig pedagogisch beleidsplan vinden in het Informatieboekje in de Ouderportal.

KDV

In de hele dagopvang gaan we uit van een speciale babygroep voor 0-jarigen en verticale groepen voor kinderen van 1 tm 3 jaar. Zo bieden we de allerjongsten rust en bootsen we tevens de thuissituatie na. Elk kind vervult op enig moment de rol van jongste, middelste en oudste in de groep. Het stimuleert elkaar helpen, leren van elkaar en het zelfvertrouwen. Tegelijkertijd werken we ook ontwikkelingsgericht; afhankelijk van de (ontwikkelings)leeftijd van uw kind zullen we uw kind diverse spelmomenten aanbieden, tezamen met speelkameraadjes van dezelfde leeftijd. Zo kunnen we ieder kind voldoende aandacht en uitdaging bieden.

  • Unieke babygroep voor 0-jarigen
  • We bieden tussen de middag een warme maaltijd aan (inbegrepen in tarief)
  • Alle voeding inbegrepen (eventuele speciale voeding in overleg)
  • Luiers inbegrepen
  • Kinderen kunnen buiten slapen in een speciaal buitenbedje.
  • Alle leeftijdsgroepen maken kennis met de Engelse taal middels het gecertificeerde lesprogramma Early Bird. We gebruiken hierbij de handpop Benny.

BSO

In de buitenschoolse opvang worden de kinderen ingedeeld in leeftijdsgroepen. We onderscheiden 3 groepen: Kittens (4 tot 6 jaar), Lynxen (6 tot 9 jaar) en Rangers (9+). Afhankelijk van het aantal kinderen per leeftijd op de locatie kan deze verdeling net iets anders zijn. Elke groep heeft een eigen ruimte die ingericht is als huiskamer.
Er is aandacht voor de sociale, emotionele, motorische en cognitieve ontwikkeling. We werken ontwikkelingsgericht en daarom delen we de kinderen in verschillende leeftijdsgroepen in. Omdat ontspanning na schooltijd heel belangrijk is, leggen we het accent op culturele en sportactiviteiten alsmede natuur. We dagen het kind uit zichzelf te ontplooien en bieden op speelse wijze nieuwe stimulansen aan.
Uniek aan onze BSO is:

  • elke dag workshops door eigen vakkrachten
  • activiteiten op het gebied van sport en bewegen, beeldende vorming, theater, dans, muziek, natuur, techniek en wetenschap.
  • optioneel een warme maaltijd aan het einde van de dag

Gezonde voeding

Bij ZieZoo vinden wij gezonde voeding belangrijk. Het maakt onderdeel uit van een gezonde levensstijl. Het eet- en drinkmoment gebruiken wij ook als leermoment, voor taalinteractie, fijne motoriek, omgang met elkaar, hygiëne en zorg voor de omgeving en zelfredzaamheid. De pedagogisch medewerkers eten en drinken daarom ook met de kinderen mee.
Uitgangspunt zijn de richtlijnen van het Voedingscentrum, de schijf van vijf. We werken zoveel mogelijk vers, betrekken de kinderen bij het koken of voorbereiden en leren gezonde keuzes te maken.

Kinderdagverblijf
Op het kinderdagverblijf bespreken wij samen met de ouder de opbouw van de voeding en de tijdstippen daarvan, het drinken, de tussendoortjes en de lunch. Tussen de middag serveren wij een warme maaltijd. Deze maaltijden zijn speciaal op kinderen afgestemd, vers gekookt met ingrediënten van lokale leveranciers en inspelend op de seizoenen. Pasta betreft de volkoren variant en bij rijst is dat zilvervlies. Baby's kunnen na de eerste fruithapjes na zo'n 7 maanden beginnen met de babyhapjes die zonder geur- en smaakstoffen bereid worden. De groenten zijn gestoomd zodat de vitamines bewaard blijven. De aardappelen zijn natriumarm gekookt zonder smaaktoevoegingen. Wij houden rekening met diëten en allergieën. Deze gezonde uitgangspunten gelden ook voor dranken en tussendoortjes.

Waarom een warme maaltijd
Wij zijn voorstander voor het nuttigen van een warme maaltijd tussen de middag. Eigenlijk voor iedereen (zowel kinderen als volwassenen) maar vooral voor jonge kinderen. Het is beter voor de spijsvertering. Onze jarenlange ervaring is dat er na thuiskomst van een dag op het KDV meestal nog gekookt moet worden (en soms daarvoor nog inkopen gedaan), waarna er wordt gegeten en het bad en bed elkaar opvolgen in een tijdbestek waarbij het eten nog niet verteerd is. Wij als volwassenen merken dit vaak niet omdat wij later naar bed gaan. Gezamenlijk warm eten biedt nog een voordeel. Zien eten doet eten. Kinderen leren makkelijk smaken aan in een groep. Ook het sociale aspect is prettig. Door de warme maaltijd op het KDV weet u dat uw kind alle goede voedingstoffen binnen heeft. Via het menu weet u wat uw kind deze week bij ons gaat eten. In de avond bent u flexibel en ouders geven aan meer tijd voor hun kind te hebben. U kan uw kind een boterham geven maar uw kind kan ook gerust warm eten. Dat is immers heel gewoon in het overgrote deel van de wereld. Deze avondmaaltijd hoeft dan niet uitgebreid te zijn.

Heeft u een broertje of zusje op de BSO? En is het voor u prettig dat uw oudere kind ook warm heeft gegeten? Vraagt u dan naar de mogelijkheden voor een warme maaltijd aan het einde van de dag.
In het KDV is de maaltijd inbegrepen in het tarief. Een warme maaltijd op de BSO is optioneel aan te vragen, zowel incidenteel als structureel.

Buitenschoolse opvang
De kinderen drinken: water, infused water (bijv. met fruit of kruiden), lauwe thee, melk en vers geperst sinaasappelsap. Limonadesiroop drinken we alleen als het flink aangelengd is en we kiezen dranken zonder toegevoegde suikers. Smoothies of verse sappen kunnen natuurlijke suikers bevatten.
Als een kind na geen glas drinken nog dorst heeft, leren we het water te nemen. Water lest de dorst, is gezond en bevat geen calorieën. Als we op pad gaan, nemen we ook altijd water mee. Soms vragen we de ouders een lege drinkbeker voor dit doeleinde mee te geven.

Broodmaaltijd
Het kan zijn dat een warme maaltijd op een locatie niet mogelijk is. In dat geval bieden wij tussen de middag een broodmaaltijd. Ook bij deze maaltijd gaan wij uit van gezonde voeding. Zo bieden wij bij voorkeur volkorenbrood aan, gezond beleg in een variatie van hartig en zoet alsmede bijvoorbeeld rauwkost of fruit. De voedingsstoffen stemmen wij af op de leeftijd van de kinderen.

Ontbijt
Bij de vroege vogelopvang is een ontbijt inbegrepen. Wij gaan ook hier uit van een gezonde keuze. Samen met de ouder bespreken wij de mogelijkheden. Het ontbijt kan bestaan uit brood maar ook pap of cereals of yoghurt met bijvoorbeeld fruit.

Tussendoortjes
Voor de tussendoortjes kiezen wij producten die zoveel mogelijk bouwstoffen bevatten en zo min mogelijk lege calorieën suikers of vetten. Wij bieden graag fruit en groenten aan. Fruit van het seizoen. Een cracker, volkorenbiscuitje, ontbijtkoek, gedroogd fruit of ongezouten noten kan ook. Op bepaalde momenten zoals tijdens feestdagen zullen wij wel af en toe een iets ongezondere keuze aanbieden zoals tijdens het zelf bakken van kruidnootjes.

Kinderkoken
Het voedingsbeleid passen wij ook toe tijdens kinderkoken. Koken met kinderen vinden wij belangrijk. Kinderen vinden het erg leuk om te doen en het is een leerzaam moment. Voor de fijne motoriek, samenwerking maar ook om te leren tellen of wegen. Kinderen leren tevens ingrediënten en gezonde voeding kennen.

Zelfstandigheid
Ons pedagogisch beleid gaat uit van het stimuleren van de zelfstandigheid van kinderen. Zo mogen zij zelf hun bekertje pakken. Een kan met water vullen en hun glas vullen. Liefst ook nog voor hun vriendjes op de groep. Want zorgen voor elkaar is ook belangrijk.

Ouders

Alle medewerkers binnen ZieZoo hanteren bovengenoemde uitgangspunten. Spelen=leren!
Dat merkt u in onze omgang met kinderen en ouders. Natuurlijk is elk kind anders. Afhankelijk van het kind kijken wij waar het kind bij gebaat is en dat bespreken we met de ouders. Elk kind heeft een vaste mentor.
Om de ontwikkeling van elk kind bij te houden, werken we met een kindvolgsysteem. In het oudergesprek houden wij u hiervan op de hoogte.

Pedagogische coaches

Onze teamleden worden ondersteund door onze eigen Pedagogische coaches. Zij bewaken onze pedagogische kwaliteit d.m.v. kwaliteitsmetingen, observaties, coaching van de teams en individuele teamleden. Ook geven zij interne trainingen en workshops, behandelen zij pedagogische thema's tijdens teambijeenkomsten en inspireren onze medewerkers via pedagogische nieuwsbrieven. In het overzicht van ons team kunt u zien wie onze coaches zijn en meer over hen lezen.